HTML

Szárazjég

Szeretném minél szélesebb körben megismertetni a szárazjeges tisztítási technológiát, és annak szinte végtelen felhasználási területeit. A finommechanikai berendezésektől kezdve a sírkőtisztításon át a legdurvább bitumenes szennyeződésekig mindenre használható, ez a Magyarországon még csak néhány éve ismert tisztítási eljárás.

Friss topikok

Linkblog

A tisztítási elv

2010.12.12. 17:38 :: SzarazjegKft


 1. A felület elridegítése
  A szárazjég pelletet nagynyomású levegő segítségével szórjuk a tisztítandó felületre.  A szerves anyagok megkeményednek, törékennyé válnak az alacsony hőmérséklet hatására. Ez lecsökkenti a rugalmasságukat és tapadó képességüket, ezáltal könnyebbé válik az eltávolításuk.

  tisztitas1   
 2. Hőmérséklet különbség, hősokk
  A hirtelen helyi „fagyasztás” hatására a térfogatváltozás (összezsugorodás) eltérő aránya nagyfokú hőfeszültséget idéz elő a határfelületen, melynek következtében fellazítja az eltávolítandó réteget.


  tisztitas2


   
 3. Lökéshullám
  A szárazjég mozgási energiájából származó lökéshullám, amely a feltört réteget eltávolítja.


  tisztitas3   
 4. Robbanó szublimáció
  A szárazjég átalakulása alatt a nagyon hideg jégdarabok a relatív meleg megtisztítandó felülettel érintkezve, majdnem azonnal gáz halmazállapotúvá válnak. Ezt a folyamatot a gáz térfogat növekedése kíséri, amely a széndioxid tulajdonképpeni mikrorobbanása. Ez a robbanás ellöki a már leoldódott szennyeződést és a sűrített levegő segítségével lesöpri azt a szennyezett felületről.

  A tisztítás után a felület teljesen száraz marad, nem igényel semmilyen kezelést, melléktermék vagy veszélyes hulladék nem keletkezik.  Szárazjeges tisztítás

   

Szólj hozzá!

Címkék: tisztítás szárazjég graffiti tisztítás szárazjeges tisztítás ipari tisztítás coldjet szárazjég kft szárazjég eladás

Kezdjük az elején: Mi a szárazjég?

2010.11.30. 23:55 :: SzarazjegKft

A szárazjég szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz.
A szárazjeget nyomás alatt tartott cseppfolyós szén-dioxidból készítik. A nyomás csökkentésekor hirtelen térfogat növekedés tapasztalható, és az ekkor keletkezett széndioxid-havat vagy más néven szárazjég-havat összepréselve kapjuk a szárazjeget.
A szárazjég sajátossága, hogy –78,5 °C-on szublimál, azaz olvadás nélkül, közvetlenül gázzá alakul.

Szárazjeget itt vásárolhat!


Szárazjég típusok:

- szárazjég pellet

3 mm átmérőjű hengerecskék, főként szárazjeges tisztításhoz használják.


- szárazjég nugget

16 mm átmérőjű, 2-4 cm hosszú hengerek. Csomagoláshoz, szállításhoz használják, mivel a pelletnél nehezebben szublimál, így tovább eltartható.


- szárazjég tömb

Manapság főként szárazjeges tisztításhoz használják, ritkán hűtéshez, hidegen tartáshoz igénybe veszik. 


Szólj hozzá!

Címkék: tisztítás szárazjég graffiti tisztítás szárazjeges tisztítás ipari tisztítás coldjet szárazjég kft szárazjég eladás

süti beállítások módosítása